Wykonanie
Pudding zawsze kojarzył mi się z budyniowym deserem, który kiedyś tak często
jadłam. Jednak okazuję się, że rodzajów
puddingu jest dużo więcej. Mogą być słodkie i nie tylko. A mój dzisiejszy to lekkie ciasto, podawane zawsze na ciepło, z dużą ilością
owoców :--)★
Pudding ★Składniki (na 6 osób): 1/2 kg
jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę30 dag
wiśni, bez pestek10 dag
jagódłyżka
wody1/4 szkl.
cukru1/2 kostki
masła1/2 szkl.
cukru1/2 szkl.
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia2
jajka3łyżki
soku z cytrynyPrzygotowane
owoce wsadzić do naczynia żaroodpornego, wymieszać z
cukrem i
wodą. Piec przez 10 minut w 180 °CW międzyczasie zmiksować resztę składników na gładką masę.Po wyjęciu
owoców z piekarnika nakładać na nie łyżką ciasto, aż wszystkie zostaną pokryte.Naczynie ponownie włożyć do piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut, lub do momentu kiedy ciasto stanie się złociste.Po upieczeniu nałożyć
pudding do misek lub np. kokilek. Podawać ciepły.Smacznego ;--)Na zdjęciu poniżej gotowe
owoce :--)
Przepis: '200delicious desserts', hamlyn. Lekko zmodyfikowany.