ßßß Cookit - przepis na Pudding

Pudding

nazwa

Wykonanie

Pudding zawsze kojarzył mi się z budyniowym deserem, który kiedyś tak często jadłam. Jednak okazuję się, że rodzajów puddingu jest dużo więcej. Mogą być słodkie i nie tylko. A mój dzisiejszy to lekkie ciasto, podawane zawsze na ciepło, z dużą ilością owoców :--)
Pudding
Składniki (na 6 osób): 1/2 kg jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
30 dag wiśni, bez pestek
10 dag jagód
łyżka wody
1/4 szkl. cukru
1/2 kostki masła
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
3łyżki soku z cytryny
Przygotowane owoce wsadzić do naczynia żaroodpornego, wymieszać z cukrem i wodą. Piec przez 10 minut w 180 °C
W międzyczasie zmiksować resztę składników na gładką masę.
Po wyjęciu owoców z piekarnika nakładać na nie łyżką ciasto, aż wszystkie zostaną pokryte.
Naczynie ponownie włożyć do piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut, lub do momentu kiedy ciasto stanie się złociste.
Po upieczeniu nałożyć pudding do misek lub np. kokilek. Podawać ciepły.
Smacznego ;--)
Na zdjęciu poniżej gotowe owoce :--)
Przepis: '200delicious desserts', hamlyn. Lekko zmodyfikowany.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2011/07/pudding.html