ßßß Cookit - przepis na Od kuchni..Szarlotka..

Od kuchni..Szarlotka..

nazwa

Wykonanie

Moja ulubiona, słodka przyjemność..szarlotka. Przepis od mojej mamy, z jej magicznego zeszytu..Pamiętam jeszcze z dzieciństwa jej smak..Na Śląsku niedziela bez zapachu domowego ciasta..to nie mogło się zdarzyć..
Składniki
3 szklanki mąki pszennej
kostka masła lub margaryny(szarlotka z masłem jest smaczniejsza)
5 łyżek kwaśnej śmietany
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie proszku do pieczenia(15 g)
1 szklanka cukru pudru + do posypania szarlotki
4 jajka
1 kilogram jabłek(zwykle dodaję ze słoika - sekretny przepis mojej mamy, tym razem dodałam 3 świeże jabłka i 3 gruszki)
1opakowanie kisielu truskawkowego(kisiel w proszku dodaje do ubitej piany z białek, tym razem nie dodałam)
cynamon
Wykonanie
Do miski wsypałam 3 szklanki mąki, 4 żółtka, dodałam margarynę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru pudru, śmietanę, wyrobiłam ciasto. Białka jajek posypałam szczyptą soli i wstawiłam do lodówki. 1/4 ciasta odcięłam i włożyłam do zamrażalnika. Dużą formę do ciasta wyłożyłam papierem do pieczenia, ułożyłam rozwałkowane ciasto. Jabłka i gruszki obrałam ze skór y . Ubiłam pianę z białek, dodając stopniowo drugą połowę cukru pudru. Na ciasto wyłożyłam potarte na dużych oczkach tarki owoce i posypałam sporą ilością cynamonu, następnie wyłożyłam pianę z białek. Lekko zmrożony kawałek ciasta również potarłam na dużych oczkach tarki. Starte kawałki ułożyłam na pianie z białek. Szarlotkę piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i wystygnięciu, ciasto posypałam cukrem pudr em.
opr acowała Edyta
Źródło:http://zafascynowane.blogspot.com/2013/03/od-kuchniszarlotka.html