NALEŚNIKI TRADYCYJNE

nazwa

Składniki

Wykonanie

SKŁADNIKI :
CIASTO NA OKOŁO 10 SZTUK
150 GRAM MĄKI
2 JAJKA
250 ML MLEKA
SZCZYPTA SOLI
2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
WODA MINERALNA GAZOWANA LUB ZWYKŁA WODA
MASŁO LUB OLEJ ROŚLINNY (DO SMAŻENIA NALEŚNIKÓW)
WYKONANIE:
PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ MLEKO, JAJKA, SÓL I 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA.
ZMIKSOWAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 30 MINUT.
PRZED SAMYM SMAŻENIEM DODAĆ DO CIASTA WODĘ, OKOŁO 1/2 SZKLANKI (CIASTO NIE MOŻE BYĆ ZA GĘSTE, BO BĘDZIE SIĘ CIĘŻKO ROZPROWADZAŁO PO PATELNI).
ROZGRZAĆ PATELNIĘ I SMAŻYĆ NA MAŁEJ ILOŚCI MASŁA LUB OLEJU ROŚLINNEGO.
Źródło:http://pimpmypancakes.blogspot.com/2012/10/przepis-na-nalesniki-tradycyjne.html