ßßß
Składniki:1 kg ziemniaków50 dag mąki ziemniaczanejsólpieprzsos pieczeniowyWykonanie:Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam i ponownie wstawiam na mały gaz by odparować jak najwięcej wody, uważając by nie przypalić ziemniaków. Odstawiam do przestygnięcia. Jeszcze ciepłe, przepuszczam przez maszynkę, dziele na dwie części i do każdej dosypuję tyle mąki ziemniaczanej, aż ciasto nabierze konsystencji plasteliny. Zagniatam, robię wałeczek, kroję na małe kawałki i każdy zwijam w dłoniach w kulkę robiąc w każdej palcem wgłębienie. Tak samo postępuję z drugim kawałkiem ciasta.
W dużym garnku zagotowuję wodę z dodatkiem soli i wrzucam partiami kluski na wrząca wodę. Gotuję od wypłynięcia od 3-5 minut. Wyławiam łyżką cedzakowa i hartuję zimną wodą.Sos pieczeniowy przygotowuję zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na talerz nakładam kluski, polewam sosem i podaję z surówką.
SMACZNEGO!