Wykonanie
Do świąt już tylko kilka dni i to jest ostatnia chwila by zrobić zakwas na barszczyk czerwony na wigilię. Przepis jest banalny i zajmuje chwilkę jego przygotowanie, ale smak czerwonego barszczu nie ma sobie równych.
Składniki:1 kg
buraków czerwonych1,5 l przegotowanej
wody6 ząbków
czosnku5
liści laurowych10 ziaren
ziela angielskiego1-2 kromki
żytniego chleba razowegoWykonanie:
Buraki szoruję, obieram ze skórki, płuczę i kroję w plastry.
Czosnek obieram.
Buraki z
czosnkiem wkładam do słoja, dodaję
przyprawy, zalewam, przegotowaną i wystudzoną do temperatury pokojowej,
wodą, na wierzch kładę pokrojoną kromkę
chleba, nakrywam gazą i odstawiam na minimum 3-4 dni w ciepłe miejsce.Gotowy przecedzam i gotuję na nim mój barszcz czerwony :)