ßßß Cookit - przepis na Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

nazwa

Wykonanie

Do świąt już tylko kilka dni i to jest ostatnia chwila by zrobić zakwas na barszczyk czerwony na wigilię. Przepis jest banalny i zajmuje chwilkę jego przygotowanie, ale smak czerwonego barszczu nie ma sobie równych.
Składniki:
1 kg buraków czerwonych
1,5 l przegotowanej wody
6 ząbków czosnku
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
1-2 kromki żytniego chleba razowego
Wykonanie:
Buraki szoruję, obieram ze skórki, płuczę i kroję w plastry. Czosnek obieram. Buraki z czosnkiem wkładam do słoja, dodaję przyprawy, zalewam, przegotowaną i wystudzoną do temperatury pokojowej, wodą, na wierzch kładę pokrojoną kromkę chleba, nakrywam gazą i odstawiam na minimum 3-4 dni w ciepłe miejsce.
Gotowy przecedzam i gotuję na nim mój barszcz czerwony :)
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2014/12/zakwas-z-burakow.html