Wykonanie
Już od jakiegoś czasu miałam ochotę ugotować zupę-krem, ale nie wiedziałam, który przepis wybrać. Po wielu poszukiwaniach, w jakiejś odkurzonej ,,Pani Domu" natknęłam się na dość nietypowy przepis na tę właśnie zupę. I ją sobie przetestowałam. Wyszła wspaniale kremowa i delikatna w smaku.
Składniki:50 dag
zielonego groszku (może być mrożony)5 liści
sałaty2-3
ziemniaki6 kromek
chleba10 dag startego
żółtego serasólpieprzsłodka mielona
papryka6 łyżek
oleju2-3 ząbki zmiażdżonego
czosnku lub
czosnek granulowanypo 1 łyżce słodkiej
śmietanki do każdej porcjiWykonanie:
Ziemniaki obieram, kroje w kostkę, zalewam 3-4 szklankami
wody i wstawiam na gaz. Dodaję
groszek i opłukane liście
sałaty. Gotuje razem, aż warzywa będą miękkie. Doprawiam
solą i
pieprzem. Gotową zupę miksuję za pomocą blendera na gładki krem. Zupę nalewam do filiżanek, do każdej dodaję po łyżce słodkiej
śmietanki.
Olej mieszam ze zmiażdżonym
czosnkiem i słodka mieloną
papryką. Taka mieszanką smaruję kromki
chleba. Patelnie rozgrzewam i podsmażam przygotowany
chleb. Najpierw z jednej strony,
potem przekręcam na drugą stronę i posypuję wierzch tartym
żółtym serem. Gotowe tosty podaję na talerzu razem z zupą.
SMACZNEGO!