Wykonanie
Wyszperałam ten przepis z Kuchni Lidla. Miałam wątpliwości do ichniejszej
śmietanki 30%, ponieważ kiedyś próbowałam robić z niej masę do
bezy i nie wyszła, ale do tego deseru jest wyśmienita! Podobnie jest z
czekoladą, do której również miałam wątpliwości. Ale nie mając innej, a specjalnie kupiłam do tego deseru tę polecaną przez nich, użyłam jej i musu nie zepsułam :)Wyszły mi 3 porcje.
Składniki na mus malinowy:125 gramów
malin (oddzielnie 100 gramów i oddzielnie 25 gramów)15 gramów
cukru pudru1 łyżeczka
żelatyny1/2 cm
wody na dnia kubkaSkładniki na
mus czekoladowy:200 gramów
śmietanki 30% dobrze schłodzonej (małe opakowanie)2
żółtka50 gramów
czekolady mlecznej50 gramów
czekolady deserowejopcjonalnie:
kakao do posypania, świeże liście
mięty i pałeczki
czekoladoweŻelatynę rozpuszczamy w wodzie, delikatnie podgrzewamy (można w mikrofali)100 gramów
malin ucieramy z
cukrem pudremMaliny łączymy stopniowo z
żelatyną i przelewamy na dno
trzech pucharków. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
W tym czasie ubijamy
śmietanę na sztywnoW oddzielnej misce dokładnie ubijamy
żółtkaObie
czekolady rozpuszczamy w kąpieli
wodnejŁączymy delikatnie, porcjami,
śmietanę z
żółtkamiNastępnie do wymieszanej
śmietany z
żółtkami dodajemy, również małymi porcjami, rozpuszczoną
czekoladę i delikatnie mieszamy każdą przełożoną porcję trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy
Wyjmujemy z lodówki pucharki z musem
malinowym i nakładamy delikatnie po łyżce,
mus czekoladowyDeser ozdabiamy listkami świeżej
mięty, pozostawionymi 25 gramami
malin i czekoladowymi pałeczkami. Można posypać
kakaemSmacznego :)W myśl akcji: