ßßß Cookit - przepis na Kurczak w warzywach z woka

Kurczak w warzywach z woka

nazwa

Wykonanie

Dawno nie robiłam dania z woka. Żeby odmienić trochę obiad z udziałem kurczaka wyciągnęłam wczoraj wok. Powstało danie mięsno-warzywne z brązowym ryżem :)
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1 mały seler lub 1/2 większego
2 marchewki
kawałek pora lub 1 cebula (u mnie por)
2 torebki brązowego ryżu (jedna na jedną osobę, chyba, że to dla Was dużo - -wówczas można ugotować jedną torebkę)
pieprz
sól
przyprawa do kurczaka - wedle uznania
olej rzepakowy do smażenia
Paprykę myjemy i kroimy w paseczki
Seler obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry
Marchewki obieramy, myjemy i również kroimy w cienkie plasterki
Pierś z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błonek (moja była wyjątkowo chuda), myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę
Wstawiamy wodę na ryż, dodajemy sól i gdy woda zacznie się gotować wkładamy torebkę ryżu. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 30 minut
W tym czasie na dużym ogniu rozgrzewamy mocno wok, sprawdzamy dłonią w odległości 10 cm czy jest nagrzany o wlewamy olej - mocno rozgrzewamy, cały czas na dużym ogniu
Przekładamy pokrojonego kurczaka, przyprawiamy i smażymy - wciąż na dużym ogniu
Gdy mięso będzie usmażone, przekładamy warzywa i cały czas smażymy wszystko na dużym ogniu. Dzięki temu warzywa będą podduszone i chrupkie jednocześnie - właśnie dlatego uwielbiam wok! :)
Całość smażymy ok 15 minut mieszając od czasu do czasu, aby danie się nie przypaliło
Gdy ryż się ugotuje wówczas można go przełożyć do woka z mięsem i warzywami i wymieszać, lub przesypać do większych misek
Jeśli wsypujemy do misek - to na ryż przekładamy mięso z warzywami i zjadamy :)
Smacznego:)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2014/07/kurczak-w-warzywach-z-woka.html