Wykonanie
Dawno nie robiłam dania z woka. Żeby odmienić trochę obiad z udziałem
kurczaka wyciągnęłam wczoraj wok. Powstało danie
mięsno-warzywne z
brązowym ryżem :)
Składniki:1
pierś z kurczaka1
czerwona papryka1 mały
seler lub 1/2 większego2
marchewkikawałek
pora lub 1
cebula (u mnie
por)2
torebki brązowego ryżu (jedna na jedną osobę, chyba, że to dla Was dużo - -wówczas można ugotować jedną torebkę)
pieprzsólprzyprawa do kurczaka - wedle uznania
olej rzepakowy do smażenia
Paprykę myjemy i kroimy w paseczki
Seler obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry
Marchewki obieramy, myjemy i również kroimy w cienkie plasterki
Pierś z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błonek (moja była wyjątkowo chuda), myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkęWstawiamy
wodę na
ryż, dodajemy
sól i gdy
woda zacznie się gotować wkładamy torebkę
ryżu. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 30 minutW tym czasie na dużym ogniu rozgrzewamy mocno wok, sprawdzamy dłonią w odległości 10 cm czy jest nagrzany o wlewamy
olej - mocno rozgrzewamy, cały czas na dużym ogniuPrzekładamy pokrojonego
kurczaka, przyprawiamy i smażymy - wciąż na dużym ogniuGdy
mięso będzie usmażone, przekładamy warzywa i cały czas smażymy wszystko na dużym ogniu. Dzięki temu warzywa będą podduszone i chrupkie jednocześnie - właśnie dlatego uwielbiam wok! :)
Całość smażymy ok 15 minut mieszając od czasu do czasu, aby danie się nie przypaliłoGdy
ryż się ugotuje wówczas można go przełożyć do woka z
mięsem i warzywami i wymieszać, lub przesypać do większych misek
Jeśli wsypujemy do misek - to na
ryż przekładamy
mięso z warzywami i zjadamy :)
Smacznego:)