ßßß

Najpierw należy przygotować nadzienie. Gdy będzie stygło, przygotujemy ciasto.Tutaj znajduje się przepis na jabłka do szarlotki - klik
Składniki:500 gramów mąki30 gramów drożdży1 szklanka mleka2 jajka70 gramów cukru30 gramów masła
Masło roztopić i ostudzićDrożdże rozpuścić w ciepłym mleku - odstawić do przestygnięciaW misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać drożdże z mlekiem, jajka i przestudzone masło - ugnieść ciasto
Gdy zacznie się lepić do rąk - wysmarować je olejem i bardzo dokładnie dalej ugniatać, od czasu do czasu smarując dłonie olejem - wówczas ciasto nie będzie się kleiło, a bardzo ładnie się ugnieciePrzykryć ciasto czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45-60 minutGdy wyrośnie, podsypać blat mąką, podzielić ciasto na 4 części i każdą część rozwałkować na okrągłe placki wielkości naszej formy na tartę
Piecyk nagrzać do 180 stopni CFormę do tarty wysmarować margaryną, podsypać mąką i ułożyć na niej jeden krążek ciastaNa ten krążek wyłożyć jedną porcję jabłek
Przykryć drugim krążkiem, następnie znowu warstwa jabłek, potem ciasto i ostatnia warstwa jabłekPrzykrywamy czwartym krążkiem i smarujemy go pędzelkiem maczanym w mlekuWkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 25 minutWyłaczamy piecyk i trzymamy ciasto w środku ok. 3 minutWyjmujemy...
... i odstawiamy do wystygnięcia. Możemy posypać cukrem pudrem. Mi smakuje bez cukru pudru, ale jak kto woli :)
Smacznego :)W myśl akcji: