ßßß
 
            
        
 Najpierw należy przygotować nadzienie. Gdy będzie stygło, przygotujemy ciasto.Tutaj znajduje się przepis na jabłka do szarlotki - klik
Najpierw należy przygotować nadzienie. Gdy będzie stygło, przygotujemy ciasto.Tutaj znajduje się przepis na jabłka do szarlotki - klik Składniki:500 gramów mąki30 gramów drożdży1 szklanka mleka2 jajka70 gramów cukru30 gramów masła
Składniki:500 gramów mąki30 gramów drożdży1 szklanka mleka2 jajka70 gramów cukru30 gramów masła Masło roztopić i ostudzićDrożdże rozpuścić w ciepłym mleku - odstawić do przestygnięciaW misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać drożdże z mlekiem, jajka i przestudzone masło - ugnieść ciasto
Masło roztopić i ostudzićDrożdże rozpuścić w ciepłym mleku - odstawić do przestygnięciaW misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać drożdże z mlekiem, jajka i przestudzone masło - ugnieść ciasto Gdy zacznie się lepić do rąk - wysmarować je olejem i bardzo dokładnie dalej ugniatać, od czasu do czasu smarując dłonie olejem - wówczas ciasto nie będzie się kleiło, a bardzo ładnie się ugnieciePrzykryć ciasto czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45-60 minutGdy wyrośnie, podsypać blat mąką, podzielić ciasto na 4 części i każdą część rozwałkować na okrągłe placki wielkości naszej formy na tartę
Gdy zacznie się lepić do rąk - wysmarować je olejem i bardzo dokładnie dalej ugniatać, od czasu do czasu smarując dłonie olejem - wówczas ciasto nie będzie się kleiło, a bardzo ładnie się ugnieciePrzykryć ciasto czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45-60 minutGdy wyrośnie, podsypać blat mąką, podzielić ciasto na 4 części i każdą część rozwałkować na okrągłe placki wielkości naszej formy na tartę Piecyk nagrzać do 180 stopni CFormę do tarty wysmarować margaryną, podsypać mąką i ułożyć na niej jeden krążek ciastaNa ten krążek wyłożyć jedną porcję jabłek
Piecyk nagrzać do 180 stopni CFormę do tarty wysmarować margaryną, podsypać mąką i ułożyć na niej jeden krążek ciastaNa ten krążek wyłożyć jedną porcję jabłek Przykryć drugim krążkiem, następnie znowu warstwa jabłek, potem ciasto i ostatnia warstwa jabłekPrzykrywamy czwartym krążkiem i smarujemy go pędzelkiem maczanym w mlekuWkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 25 minutWyłaczamy piecyk i trzymamy ciasto w środku ok. 3 minutWyjmujemy...
Przykryć drugim krążkiem, następnie znowu warstwa jabłek, potem ciasto i ostatnia warstwa jabłekPrzykrywamy czwartym krążkiem i smarujemy go pędzelkiem maczanym w mlekuWkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 25 minutWyłaczamy piecyk i trzymamy ciasto w środku ok. 3 minutWyjmujemy... ... i odstawiamy do wystygnięcia. Możemy posypać cukrem pudrem. Mi smakuje bez cukru pudru, ale jak kto woli :)
... i odstawiamy do wystygnięcia. Możemy posypać cukrem pudrem. Mi smakuje bez cukru pudru, ale jak kto woli :)
 Smacznego :)W myśl akcji:
Smacznego :)W myśl akcji: