Wykonanie
Churros con chocolate, czyli pyszny hiszpański przysmak. Jedni nazywają churros hiszpańskimi pączkami. Jednak w przeciwieństwie do klasycznych pączków są one przygotowane z ciasta parzonego, czyli nie wymagają pieczenia!W czym tkwi tajemnica churros? Na pewno w dobrze przygotowanym cieście parzonym oraz dobrej temperaturze smażenia i… nie ma co oszukiwać, najlepsze są świeże, najlepiej podane niedługo po przygotowaniu. Najlepiej smakują te lekko ciepłe.Lekkie, smaczne i koniecznie z sosem
czekoladowym.
Składniki (4 porcje):churros:250 g
mąki pszennej50 g
masła200 ml
wody300 ml
oleju roślinnego do głębokiego smażeniaszczypta
soligorąca
czekolada:150 g
gorzkiej czekolady300 ml
śmietany kremówkikilka kropli
aromatu waniliowegodo posypania:ok. 30 g
cukruMąkę i
sól umieszczamy w misce. Roztapiamy
masło w rondelku, dodając
wodę, doprowadzamy do wrzenia. Od razu wlewamy to do
mąki i miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy po jednej łyżce ciepłej
wody. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do żaroodpornego naczynia. W rondelku podgrzewamy
śmietanę a
aromatem waniliowym, łyżeczką
cynamonu i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy
czekoladę. Mieszamy, aż
czekolada stopi się całkowicie.Łyżką nakładamy masę na churros do worka bo
bitej śmietany z gwiazdkowatą końcówką. Rozgrzewamy
olej w patelni z ciężkim dnem patelni.
Olej powinien
mieć temperaturę około 180 C. Na tak przygotowany tłuszcz wyciskamy 8-10 cm churros i smażymy na złoty kolor, około 4 minut.Wyjmujemy chrupiące churros łyżką cedzakową i odsączamy nadmiar
oleju. Kładziemy ciepłe churros na talerzu i posypujemy.Gorącą
czekoladę nalewamy do 4 filiżanek i stawiamy na talerzy obok churros.