Wykonanie
Składniki :masa makowa* :500 g suchego
maku170 g jasnego
brązowego cukru lub drobnego
cukru do wypieków100 g
rodzynek50 g
orzechów włoskich, posiekanych3 łyżki
miodu2 łyżeczki
aromatu migdałowego1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
masła, w temperaturze pokojowej0,5 szklanki kandyzowanej
skórki pomarańczowejciasto :1 szklanka
mąki pszennej1/4 szklanki
mleka50 g
masła2
żółtka15 g
drożdży2 łyżki
cukru0,5 łyżki
olejusólcukier waniliowydekoracja :1 szklanka
cukru pudru3 - 4 łyżki gorącej
wodyorzechy arachidowe, posiekanesuchy
makmasa makowa:
Mak zalewamy 0,5 l wrzącej
wody i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odsączamy z nadmiaru
wody, dwukrotnie mielimy w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem.W przypadku, kiedy się nam bardzo spieszy,
mak można zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut.Do tak przygotowanego
maku dodać pozostałe składniki, wymieszać.*jeśli wolicie, możecie też użyć gotowej masy makowej
ciasto drożdżowe : piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 C.
Drożdże rozpuszczamy z
cukrem i
mlekiem, po kilkunastu minutach dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone
masło i odstawiamy do wyrośnięcia.Masę
makową rozprowadzamy na rozwałkowanym na prostokątny placek cieście. Następnie rolujemy placek z masą
makową i zawijamy w papier do pieczenia posmarowany
margaryną. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 - 50 minut.dekoracja:
Cukier puder wsypujemy do miseczki i rozcieramy z gorącą
wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy
lukier będzie zbyt gęsty – dodajemy odrobinę
wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypujemy
cukru pudru. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem i posypujemy suchym
makiem i posiekanymi
orzechami.