ßßß Cookit - przepis na Jesienna sałatka z pieczoną dynią

Jesienna sałatka z pieczoną dynią

nazwa

Wykonanie

Składniki (na 4 porcje):
1 mała dynia
10 pomidorków koktajlowych
1 średni ogórek
1 opakowanie mieszanych sałat
100 g migdałów w słupkach
100 g sera feta
sól
pieprz
sos:
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki, a następnie kroimy w ósemki i układamy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około godziny, aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię odstawiamy, aby trochę przestygła.
Składniki sosu dokładnie mieszamy. Migdałowe słupki prażymy na suchej patelni.
Na umytych i osuszonych liściach sałaty i rukoli układamy pokrojonego pomidora i ogórka, posypujemy migdałami i dodajemy pokrojone kawałki sera feta. Na wierzch kładziemy słupki upieczonej dyni, polewamy sosem i od razu podajemy.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2013/10/jesienna-saatka-z-pieczona-dynia.html