Wykonanie
Większość ciast, takich jak
biszkopty,
torty,
ciasta drożdżowe, serniki czy ciasta z kremami i
owocami należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce – zachowają one swoją świeżość przez około 4 dni. Wyjęte z lodówki
drożdżowe bułeczki i rogaliki podgrzewamy w piekarniku, opiekaczu lub mikrofali. Dzięki temu będą one smakować jak prosto z pieca.

Jeśli nie znajdziesz chętnych na sernik, możesz go zamrozić. Wystarczy owinąć go folią spożywczą i włożyć do zamrażarki. Tak przygotowany sernik może być przechowywany maksymalnie 2 miesiące. Gdy chcemy sernik rozmrozić - przekładamy go do lodówki, bez odwijania folii.Są też ciasta, których nie przechowujemy w lodówce. Kruche
ciasteczka najlepiej trzymać w puszce lub ceramicznym pojemniku. Jeśli wrzucisz do nich ćwiartkę
jabłka, dłużej pozostaną świeże. Twarde pierniczki, włożone do metalowej puszki, zachowają świeżość nawet przez dwa miesiące. Natomiast domowy piernik na prawdziwym miodzie może poleżeć dwa-trzy miesiące w chłodnej spiżarni lub w kredensie, owinięty lnianą ściereczką.