Wykonanie
Składniki (4 porcje):filiżanka
espresso0,5 szklanki
borówki4
żółtka4 łyżki
cukru pudru (1/4 szklanki)250 g
mascarpone100 g podłużnych
biszkoptówdo dekoracji:
cukier puder,
kakaoZaparzamy
kawę, wlewamy do głębokiego talerza. Odstawiamy do ostygnięcia.
Owoce opłukujemy.
Żółtka wkładamy do szklanej miski, przesiewamy
cukier puder i ubijamy mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty do średnich i stopniowo po 1 łyżce dodajemy
ser mascarpone cały czas ubijając. Finalnie powinniśmy otrzymać puszystą, gęstą i jasną masę.
Biszkopty namaczamy w
kawie, zanurzając je na chwilę po około 3 sekundy z każdej strony. Układamy na dnie przeźroczystego(wykorzystać połowę
biszkoptów). Przykrywamy połową kremu i posypujemy połową
owoców. Układamy drugą warstwę
biszkoptów i kremu. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 - 3 godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy
kakao,
owocami i posypujemy
cukrem pudrem.Przepis na klasyczne TIRAMISU znajdziecie tu . A jeśli jesteście ciekawi jakie jeszcze inne zastosowanie w kuchni może
mieć mascarpone, to przeczytacie o tym w tym
poście .