Wykonanie
Słyszeliście o kiedyś o cieście blondie? Nie? Nie martwice się, bo ja natknęłam się przypadkiem na podobny przepis dopiero w zeszłym tygodniu. W zasadzie wszystkie kroki w jego zrobieniu są takie same jak w przypadku oryginalnego brownie, ale tym razem nie rozpuściłam
czekolady w
maśle. Jedyna
czekolada jaka się znajduje w tym cieście to delikatne wiórki na jego wierzchu. Za to w środku znajdziemy chrupiące
płatki migdałów. Mniam!Składniki (na ciasto o średnicy 21 cm):pół kostki
masła (ok. 125g)80g
cukru2
jajkałyżeczka
cukru wanilinowego100 g
mąkikilka kropli
aromatu waniliowegokostka
czekolady4 łyżki
płatków z
migdałówNagrzewamy piekarnik na 200C. W rondelku rozpuszczamy
masło.
Jajka ucieramy z
cukrem, dodajemy
proszek do pieczenia, aromat i
cukier wanilinowy. Całość miksujemy. Gdy
masło się rozpuści, dodajemy je do masy z
jajkami i znowu miksujemy na jednolitą masę po czym przesiewamy
mąkę i na koniec dodajemy
płatki migdałowe i ponownie wszystko miksujemy. Ciasto ekspresowe. Masę wylewamy do natłuszczonej formy do tart, na tarce z grubymi oczkami ścieramy kostkę
czekolady i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-35 min aż wierzch się zarumieni. Smacznego!