Wykonanie
Tiramisu to mój ulubiony deser, bo łączy to co lubię najbardziej:
kawę,
słodycz i lekko gorzkie
kakao. A co najciekawsze jest tak proste do zrobienia. Jest to p yszny włoski deser, którego nazwa w wolnym tłumaczeniu znaczy "popraw mi nastrój". Mi zdecydowanie poprawia.
Składniki:1 kg
serca mascarpone1 opakowanie
biszkoptów "języczków"0,25 l mocnej
rozpuszczalnej kawy(jeśli mamy możliwość użyjmy parzonego
espresso)4
żółtka4 płaskie łyżki
cukrukakaoŻółtka ubijamy z
cukrem na gładką masę, dodajemy
serek mascarpone, mieszamy sprawnie, nie dopuszczając do zważenia się całości.
Biszkopty moczymy w
kawie, odsączamy, układamy w tortownicy/pucharkach/szklanej misce, nakładamy krem, na to kolejną warstwę namoczonych w
kawie biszkoptów i ponownie krem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy posypane cienką warstwą
kakao. Możemy podać udekorowane listkami
mięty.