Wykonanie
Kolorowe pisanki są piękną ozdobą wielkanocnego koszyczka i stołu. Jednolite tło skorupki najlepiej uzyskać korzystając z naturalnych barwników. Naturalne metody
barwienia jajek bazują na owocach, warzywach, zbożach.Oto kilka metod
barwienia jajek naturalnymi barwnikami:NIEBIESKI -
czerwona kapustaGotujemy
jaja na twardo. 1/2 główki
czerwonej kapusty gotujemy w 1 l
wody przez 30 min. Przelewamy przez sito do miski. Do gorącej
wody z
kapusty dodajemy 2 łyżki
soli, 2 łyżki
octu. Zanurzamy
jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia.ŻÓŁTY -
kurkumaGotujemy
jaja na twardo. Do miski wlewamy 1,5 l wrzątku, dosypujemy 4 łyżki
kurkumy, 3 łyżki
soli, 3 łyżki
octu. Zanurzamy
jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia.BRĄZOWY - liście
cebuliLiście zewnętrzne
cebuli dość gęsto ułożone w 1 l naczyniu przekładamy do większego garnka i zalewamy 1 litrem
wody. Doprowadzamy do wrzenia gotujemy przez 15 minut. Odcedzamy liście. Do zabarwionej
wody dodajemy 3 łyżki
soli, 3 łyżki
octu. Wkładamy surowe
jajka i gotujemy przez 15- 25 minut, aż do uzyskania pożądanego odcienia.RÓŻOWY -
burakiGotujemy
jaja na twardo. Do garnka wlewamy 1 litr
wody i dodajemy 1 szklankę utartych na tarce o drobnych oczkach
buraków. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 3 łyżki
soli, 3 łyżki
octu. Zanurzamy
jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia.WAŻNENajlepszy efekt będzie wtedy gdy
jajka będą śnieżnobiałe