Wykonanie
Propozycja na dodatek do niedzielnego obiadu to zapiekane
ziemniaki krojone na łyżce . Już wyjaśniam skąd ta łyżka .
Ziemniaki powinny być w miarę równe , wielkości łyżki do zupy . Obrane
ziemniaki kładziemy na w zagłębieniu łyżki i
ostrym nożem nacinamy tak aby nie przeciąć
ziemniak do końca . Nacięcia tak co 3 mm . Nacięcia te w czasie pieczenia lekko się rozchylą i
ziemniak szybciej się upiecze . Układamy je w natłuszczonej
masłem formie do zapiekanek , można ją również posmarować ząbkiem rozgniecionego
czosnku . Solimy i posypujemy
pieprzem , układamy na każdym ziemniaczku kawałek
masła . Polewamy
ziemniaki 250 ml słodkiej
śmietany i jeszcze trochę solimy , bo
śmietana mogła zmyć
sól. Ja dodałam świeży
tymianek .Zapiekamy w 250 C ok 30 min - trzeba sprawdzić nożem czy
ziemniaki są już miękkie . Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości i odmiany
ziemniaka - więc pilnujemy .
Śmietana odparuje i utworzy się przypieczona skórka .