Wykonanie
Zdjęcia takiego
chleba widziałam już jakiś czas temu i myśl o zrobieniu go, dojrzewała :) Teraz zastanawiam się, dlaczego tak długo czekałam. Jest łatwiejszy niż ten, nie musimy własnoręcznie robić
pieczywa, wystarczy, że kupimy
chleb dobrej jakości. Idealny do grilla czy na wieczór filmowy ( o ile nie przeszkadza nam jedzenie palcami)SKŁADNIKI:1
chleb (około 0.5kg)100 g roztopionego
masła250 g
żółtego seracebulka dymka4-5 ząbków
czosnkuChleb naciąć w kratkę (wzdłuż i w poprzek), uważając, by skórka na spodzie pozostała nienaruszona.
Ser pokroić w plastry, powkładać go w powstałe nacięcia.
Dymkę pokroić, wymieszać ze stopionym
masłem i posiekanym
czosnkiem. Mieszaninę rozprowadzić po całym
chlebie.
Chleb owinąć w folię aluminiową, piec w temperaturze 180 C przez 15 minut,
potem odwinąć folię z wierzchu i piec kolejne 10 minut.