ßßß Cookit - przepis na Chlebek odrywany z serem

Chlebek odrywany z serem

nazwa

Wykonanie

Zdjęcia takiego chleba widziałam już jakiś czas temu i myśl o zrobieniu go, dojrzewała :) Teraz zastanawiam się, dlaczego tak długo czekałam. Jest łatwiejszy niż ten, nie musimy własnoręcznie robić pieczywa, wystarczy, że kupimy chleb dobrej jakości. Idealny do grilla czy na wieczór filmowy ( o ile nie przeszkadza nam jedzenie palcami)
SKŁADNIKI:
1 chleb (około 0.5kg)
100 g roztopionego masła
250 g żółtego sera
cebulka dymka
4-5 ząbków czosnku
Chleb naciąć w kratkę (wzdłuż i w poprzek), uważając, by skórka na spodzie pozostała nienaruszona. Ser pokroić w plastry, powkładać go w powstałe nacięcia. Dymkę pokroić, wymieszać ze stopionym masłem i posiekanym czosnkiem. Mieszaninę rozprowadzić po całym chlebie. Chleb owinąć w folię aluminiową, piec w temperaturze 180 C przez 15 minut, potem odwinąć folię z wierzchu i piec kolejne 10 minut.
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2013/07/chlebek-odrywany-z-serem.html