ßßß

Tempurę powszechnie uważa się za japońską, ale wywodzi się ona z Portugalii. Nazwa pochodzi od quattuor tempora (cztery razy), odnoszącego się do czterech okresów postu w roku, kiedy to Portugalczycy mieszkający w Japonii jadali smażone jarzyny i ryby. Japończycy udoskonalili portugalską potrawę, wprowadzając delikatne ciasto na bazie mąki, jajka oraz lodu.Zazwyczaj w tempurze smaży się świeże owoce morza, jarzyny czy ryby, a u mnie jest to kurczak. Ważne jest, aby tempura była naprawdę zimna, pomiędzy zanurzaniem w niej kolejnych składników warto wstawić ją do lodówki (lub też wstawić miskę z tempurą do większej miski z lodem) Prawdopodobnie zostanie Wam tempury po wykorzystaniu jej do kurczaka, zachęcam do eksperymentowania z pokrojonymi warzywami :)SKŁADNIKI:4 piersi z kurczaka1 jajko300 ml lodowatej wody gazowanej200 g mąki pszennejtłuszcz do smażenia o neutralnym smakuKurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki o długości około 4-5 cm. Wymieszać składniki tempury. Kawałki kurczaka zanurzać w tempurze, smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż wypłynie i tempura nabierze ładnego koloru. Odsączyć na ręczniku papierowym, podawać ciepłe.SMACZNEGO :)