Wykonanie
Święta za parę dni, na wszystkich blogach kulinarnych przegląd wspaniałych przepisów. A u mnie szybki piernik (co przed Bożym Narodzeniem nie jest bez znaczenia!). Wykonanie nie zajmuje więcej niż 10 minut, pieczenie też nie trwa długo. Dodatek
dżemu lub powideł sprawia, że piernik jest przyjemnie wilgotny. Można go przełożyć kremem, powidłami- co komu dusza i smak podpowie :) U nas w domu największą popularnością cieszy się polany
czekoladą. Polecam!SKŁADNIKI: (keksówka około 25cm)2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru2 łyżki
kakao1 łyżka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej6 łyżek
dżemu lub powideł1 szklanka
mleka125g miękkiego
masłaDo miski włożyć miękkie
masło,
mąkę,
cukier,
kakao,
sodę i
przyprawy. Dobrze zmiksować. Dolać
mleko, a następnie dodać dżem/powidła, zmiksować. Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 200C (termoobieg) 40-45 minut.POLEWA:100g
czekolady (gorzkiej lub
mlecznej)1 łyżka
masłaCzekoladę i
masło rozpuścić w kąpieli
wodnej lub kuchence mikrofalowej. Polewą ozdobić wystudzony piernik.SMACZNEGO :)