ßßß Cookit - przepis na Rolada kokosowa

Rolada kokosowa

nazwa

Wykonanie

Pyszna i łatwa w wykonaniu rolada, wyszperana u Anyżkowo,
przypominająca w smaku znany nam batonik kokosowy :)
Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
60 g stopionego masła lub oleju
3 łyżki gorzkiego kakao
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania należy stopniowo dodawać cukier. Ciągle trzepiąc dodawać po jednym żółtku. Dodać masło i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15 min. w temp. 180 st.C. Biszkopt zwinąć w roladę wraz ze ściereczką i pozostawić do ostygnięcia.
Składniki na krem kokosowy :
3 szkl. mleka
1/4 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
200 g masła
200 g wiórków kokosowych
W garnku zagotować 2,5 szkl. mleka, wsypać cukier i wiórki. Gotować 10 minut. Dodać pokrojone masło i wymieszać. W reszcie mleka wymieszać budyń i dodać do gorącej masy kokosowej. Podgrzewać aż do zgęstnienia. Ostudzoną masą posmarować biszkopt.
Wierzch dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce min. 3 godz.
Smacznego!
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2013/06/rolada-kokosowa.html