ßßß Cookit - przepis na pychotka teściowej

pychotka teściowej

nazwa

Wykonanie

Moja teściowa to złota kobieta. Choć słyszy się wiele dowcipów na temat relacji synowej z "mamusią", ja nie mam najmniejszego powodu do narzekania.
Wśród wielu Jej zalet, niewątpliwie jedną jest talent do robienia pysznych weków. We własnym ogródku, teść uprawia rozmaite warzywa i owoce a teściowa, gdy tylko nadejdzie sezon, przygotowuje przetwory na zimę. Ostatnio uszczęśliwiła nas sałatką, zwaną "pychotką". Idealnie nadaje się do obiadu. Gdy mam mało czasu otwieram spiżarnię i surówka ze słoika uświetnia dania.
Przepis na kilka słoików.
Składniki:
4 kg ogórków gruntowych
0,5 kg marchwi
0,5 kg cebuli
4 ząbki czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
natka pietruszki
sól
Ogórki obieramy i razem z marchewką kroimy w talarki. Cebulę kroimy w piórka. Wszystko lekko solimy i odkładamy aby warzywa puściły sok. Gdy tak się stanie, odlewamy go. Czosnek siekamy.
Zalewa:
szklanka octu (najlepiej ten mniej procentowy, albo lekko mieszamy z wodą)
szklanka oleju
0,5 kg cukru
sól do smaku
Zalewę musimy zagotować. Teraz należy wrzucać po kolei warzywa w zależności od ich twardości. Na początku do zalewy wrzucamy marchewkę, gotujemy 10 minut, cebulę (10 minut) i ogórki (10 minut), czosnek, natkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gorącą sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików. Nie pasteryzujemy.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2012/11/pychotka-tesciowej.html