Wykonanie
"Po tej stronie nieba na śniadanie jem
bułkę z
konfiturą ze szczęścia, a
kawę mi słodzą uśmiechem anioły".aeszkaPrzeglądając spiżarkę natknęłam się na paczkę glukozy i fruktozy. Od razu wiedziałam jak je wykorzystam - słodkie
śniadaniowe bułeczki! Jeżeli skorzystacie z tego przepisu możecie śmiało wymienić je na
miód;) Z podanych składników wyszło mi 9 sztuk.
Składniki:30 dag
mąki1/3 paczki świeżych
drożdży1/3 szklanki ciepłej
wody2 łyżki
cukru2 łyżki fruktozy2 łyżki glukozy5 łyżek
kakaoDrożdże zalewamy ciepłą
wodą, wsypujemy
cukier, fruktozę oraz glukozę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.Przesiewamy
mąkę, dodajemy
kakao, wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy
mąkę bądź
wodę). Przykrywamy ciasto folią aluminiową oraz ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.Ciasto raz jeszcze energicznie wyrabiamy i odstawiamy na 10 minut.Formujemy bułeczki, pieczemy na natłuszczonej blasze do zarumienienia, ok. 30 minut w 170 st. C. Studzimy na kratce.Smacznego!