Wykonanie
"Idź na bazar, spójrz dookoła, kup sobie coś, co wygląda pięknie i pachnie pięknie, jakieś warzywo albo
owoc, zrób sobie z tego posiłek."Dariusz Gzyra- Szpital czy zepsuty komputer? - zapytał Los.- Komp! - odpowiadam bez wahania.- Hmmm... wiesz co, fajna jesteś, dam ci cały pakiet, a co mi tam. - Los uśmiechając się złośliwie, odchodzi.- I co ja teraz zrobię? - załamuję ręce.- Nie martw się, jestem przy tobie -
mówi Nadzieja.
Składniki:
Ciasto francuskieOpakowanie
fety2 ząbki
czosnku3
pomidory1/2
paprykiCebula (pominęłam)Kilkanaście
oliwekStarty
żółty ser (pominęłam)Mały
brokuł1/3 szklanki
kukurydzyPrzyprawy (
bazylia,
pieprz,
chilli,
oregano,
zioła prowansalskie)
Ciastem francuskim (wraz z pergaminem) wykładamy formę na tartę. Nakłuwamy widelcem, podpiekamy w piekarniku 10-15 min w 200 st. C.
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy kilka minut.W miseczce mieszamy
fetę z
czosnkiem, doprawiamy do smaku.Na lekko przestudzone
ciasto francuskie kładziemy pokrojone
pomidory,
oliwki, rozsmarowujemy
fetę, posypujemy pokrojoną
papryką, odcedzoną
kukurydzą, układamy różyczki
brokuła.Zapiekamy do 30 min. w 200 st. C, posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego!