ßßß Cookit - przepis na Tarta po grecku

Tarta po grecku

nazwa

Wykonanie

"Idź na bazar, spójrz dookoła, kup sobie coś, co wygląda pięknie i pachnie pięknie, jakieś warzywo albo owoc, zrób sobie z tego posiłek."
Dariusz Gzyra
- Szpital czy zepsuty komputer? - zapytał Los.
- Komp! - odpowiadam bez wahania.
- Hmmm... wiesz co, fajna jesteś, dam ci cały pakiet, a co mi tam. - Los uśmiechając się złośliwie, odchodzi.
- I co ja teraz zrobię? - załamuję ręce.
- Nie martw się, jestem przy tobie - mówi Nadzieja.
Składniki:
Ciasto francuskie
Opakowanie fety
2 ząbki czosnku
3 pomidory
1/2 papryki
Cebula (pominęłam)
Kilkanaście oliwek
Starty żółty ser (pominęłam)
Mały brokuł
1/3 szklanki kukurydzy
Przyprawy (bazylia, pieprz, chilli, oregano, zioła prowansalskie)
Ciastem francuskim (wraz z pergaminem) wykładamy formę na tartę. Nakłuwamy widelcem, podpiekamy w piekarniku 10-15 min w 200 st. C.
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy kilka minut.
W miseczce mieszamy fetę z czosnkiem, doprawiamy do smaku.
Na lekko przestudzone ciasto francuskie kładziemy pokrojone pomidory, oliwki, rozsmarowujemy fetę, posypujemy pokrojoną papryką, odcedzoną kukurydzą, układamy różyczki brokuła.
Zapiekamy do 30 min. w 200 st. C, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2013/05/tarta-po-grecku.html