ßßß Cookit - przepis na Mini szarlotki na cieście francuskim

Mini szarlotki na cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Kiedy pod drzwiami stoją już goście, a Wy nie macie pod ręką nic słodkiego do kawy, z opresji uratują Was właśnie takie ciasteczka. Są idealne w sytuacjach kryzysowych a goście będą zapewne zadowoleni.
Składniki
2 płaty ciasta francuskiego
7 jabłek
cukier
cynamon
Sposób
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Tak przygotowane jabłka podsmażamy na suchej patelni z dodatkiem cukru i cynamonu do czasu aż się częściowo rozpadną.
Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na równe kwadraty (część ciasta zostawiamy na zrobienie kratki). Na każdy kwadrat nakładamy jabłka, które przykrywamy wyciętymi z ciasta paskami, tak aby powstała kratka.
Gotowe ciastka układamy na blaszce wysmarowanej margaryną, pieczemy przez ok 25 minut w temperaturze 200 stopni C (do czasu zarumienienia).
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/11/mini-szarlotki-na-ciescie-francuskim.html