Wykonanie
Kiedy pod drzwiami
stoją już goście, a Wy nie macie pod ręką nic słodkiego do
kawy, z opresji uratują Was właśnie takie
ciasteczka. Są idealne w sytuacjach kryzysowych a goście będą zapewne zadowoleni.Składniki2 płaty
ciasta francuskiego7
jabłekcukiercynamonSposób
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Tak przygotowane
jabłka podsmażamy na suchej patelni z dodatkiem
cukru i
cynamonu do czasu aż się częściowo rozpadną.
Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na równe kwadraty (część ciasta zostawiamy na zrobienie kratki). Na każdy kwadrat nakładamy
jabłka, które przykrywamy wyciętymi z ciasta paskami, tak aby powstała kratka.Gotowe
ciastka układamy na blaszce wysmarowanej
margaryną, pieczemy przez ok 25 minut w temperaturze 200 stopni C (do czasu zarumienienia).