ßßß Cookit - przepis na Śliwkowa tarta

Śliwkowa tarta

nazwa

Wykonanie

Musicie być wyrozumiali ponieważ jestem na etapie maksymalnego wykorzystania domowych śliwek (zresztą nie tylko śliwek) z tego powodu po raz kolejny na blogu nie tylko śliwki, ale i tarta.
Przepis znalazłam w 36 numerze tygodnika "Twoje imperium", wzbogaciłam go jedynie płatkami migdałowymi.
Ciasto
25 dag mąki pszennej
12 dag masła
1 żółtko
1 łyżka brązowego cukru
szczypta soli
3 łyżki wody
Nadzienie
1 łyżka cukru pudru
75 dag śliwek węgierek
3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
garść płatków migdałowych
Sposób
1. Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, cukier oraz sól, następnie dołożyć żółtko oraz 3 łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce.
2. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wylepić ciastem, ponakuwac w kilku miejscach widelcem i posypać cukrem pudrem.
3. Owoce poukładać na cieście, posypać cynamonem, brązowym cukrem oraz płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut. Ostudzić.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/09/sliwkowa-tarta.html