Wykonanie
No i przyszedł ten dzień, gdy kupiłam okazyjnie
rukolę. Oczywiście z myślą o wymarzonym pesto. Kupiłam też kilka innych składników, spośród których moją uwagę zwrócił
sezam. Chwilka wyszukiwania w
sieci - dla upewnienia się, że się da i oto jest:pesto z
rukoli z
sezamem i
orzechami2 spore garście
rukoli1/3 szklanki
sezamu1/3 szklanki
orzechów włoskich1 ząbek
czosnkuoliwa z oliwekRukolę dokładnie płuczę i suszę.
Sezam lekko podprażam na patelni. Jak ostygnie blenderuję z
rukolą,
orzechami,
czosnkiem i
oliwą.Wymaga trochę więcej cierpliwości niż pesto z samymi
orzechami - ziarenka
sezamu chowają się w zakamarkach miski blendera, ale warto.
Efekt ciekawy - przepiękny zielony, wiosenny kolor i lekko gorzkawy, wyraźny
sezamowy posmak. Jak dla mnie pycha!
Na
chlebie razowym z małej piekarni, którą właśnie odkryłam nieopodal, z
twarogiem. Bardzo przepyszne. No i oczywiście super-ekstra zdrowe :-)