ßßß Cookit - przepis na Jabłka zapiekane czyli crumble

Jabłka zapiekane czyli crumble

nazwa

Wykonanie

Jabłka to dla mnie podstawowy owoc, zwłaszcza zimową porą. W moim rodzinnym domu jabłka wszelkich odmian występowały w nieograniczonych ilościach przez cały rok, z małą przerwą w maju i czerwcu. Teraz także uzupełniam zapasy podczas każdej wizyty w domu.
Jabłka nie są zbyt efektowne, nawet trochę wstydliwie się zarumieniły do zdjęcia. Ale to najlepsze jabłka do zapiekania jakie znam. Nie wiem jaki to gatunek, bo pochodzą z bardzo starego drzewa, zasadzonego jeszcze przez niemieckojęzycznych mieszkańców Dolnego Śląska.
Problemem jest jedynie mój układ pokarmowy, który (może z racji przeciążania jabłkami w dzieciństwie) niezbyt dobrze znosi surowe jabłka. Ale też mobilizuje do kombinowania i szykowania jabłkowych smakołyków.
Oczywiście, najfajniej jeśli te smakołyki są zdrowe - jak jabłka!
Stąd właśnie crumble - czyli jabłka z kruszonką, szarlotka bez ciasta. A kruszonkę można na milion sposobów - zależnie od tego, co akurat w kuchni jest, czas wykonania - do pół godziny (z pieczeniem).
3 jabłka
łyżeczka cynamonu
1/2 szkl. płatków owsianych / wolę lekko zmielone
1/2 szkl. mąki z brązowego ryżu
1/3 szkl. zarodków pszennych
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
Jabłka obieram cienko, kroję na ćwiartki, wydrążam gniazda i kroję w plasterki poprzecznie. Mieszam z cynamonem i do foremki. Wyrabiam starannie kruszonkę, żeby nie było kawałków masła. Posypuję obficie jabłka. Wstawiam do nagrzanego na 200 st. piekarnika i piekę na dolnej grzałce aż jabłka się upieką (co łatwo widzę, bo piekę w szkle).
Jem jak ciepłe i wierzę, że to samo zdrowie ;-)
Źródło:http://jesc-dobrze.blogspot.com/2013/01/jabka-to-dla-mnie-podstawowy-owoc.html