Wykonanie
Bardzo szybki przepis na coś przepysznego. Znalazłam go w jakimś programie kulinarnym, ale nazwy zupełnie nie pamiętam. Natychmiast poleciałam do sklepu po wszystkie składniki.
Biszkopt spokojnie można zastąpić tym domowym - i wiem, że będzie jeszcze lepsze, lub kruchą tartą. Deser można przygotować w pół godzinki. Jak słodki on będzie, zależy tylko od nas. Polecam:)
SKŁADNIKI:
cukier 5 łyżek
banany 4 szt
mleko 100 ml
biszkopt 1 szt
śmietanka kremówka 300 mldowolna posypka 2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:rozgrzewamy patelnie, wsypujemy
cukier. pozostawiamy do rozpuszczenia. w tym czasie obieramy 2
banany i blendujemy z 100 ml
mleka na gładką masę. kiedy
cukier będzie już brązowozłoty i ładnie "bulgotał" dodajemy zmiksowane
mleko, mieszamy ok 1 minuty. taki karmel jest bardzo gorący , więc proszę nie wkładać paluszków na spróbowanie:) wylewamy karmel na
biszkopt ( na patelni zostawiamy ok 1 łyżki- przyda się później), pozostawiamy do przestudzenia i wstawiamy do lodówki na 5 minut. ( po tym czasie karmel nadal będzie płynny). w misce ubijamy kremówkę na puch. dwa pozostałe
banany kroimy w plastry, układamy na
biszkopcie, na wierzch wylewamy kremówkę. pozostawionym na patelni karmelem robimy małe kropki na
śmietanie i przejeżdżamy po nich wykałaczką- zrobią się ładne wzorki. wierzch bananowca ozdabiamy posypka
czekoladową lub kawałkami startej
czekolady. Smacznego:)