Wykonanie
Specjalistą od win i
nalewek w moim domu jest mąż. Podany przepis na
nalewkę to jego autorski pomysł. Długo pracował nad zbalansowaniem
słodyczy i mocy tego trunku.
Nalewka nie jest "ulepkowata", ma za to mocny,
wiśniowy smak i aromat. Polecamy na zimowe wieczory.
Składniki:1 kg
cukru1,5 kg
wiśni10 pestek z
wiśni0,5 l
wódki0,2 l
spirytusuPrzygotowanie:
Wiśnie wydrylować i zasypać
cukrem (razem z pestkami). Odstawić na kilka dni do momentu aż puszczą sok, a
cukier się rozpuści. Zlać
syrop i dolać do niego
spirytus. Odstawić.
Wiśnie zalać
wódką i również odstawić na około 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić przez gazę
wiśnie i
syrop ze
spirytusem.
Nalewkę przelać do butelek i zakręcić. Można pić już po 2 tygodniach, ale najlepsza jest po 3 miesiącach.
Smacznego !