Wykonanie
Ten serniczek wykonałam z przepisu Dorotuś (mojewypieki.pl). Okazało się że właściwie to nie sernik a taka puszysta, przyjemnie tłuściutka i słodka pianka. Bez
owoców mdła, ale z
owocami bardo dobra. Ostrzegam, że
czekolada Milka nie jest dobrym wyborem jako składnik tego deseru. Poszukajcie lepszej.Dodałam do deseru
sałatkę kiwi i
brzoskwiń z puszki, skropionych
sokiem cytryny i wymieszanych z 1 łyżeczką
cukru pudru.
Składniki:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie300 g
białej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej150 ml
śmietany kremówki (36%)1 łyżka
żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wrzącej
wodyPrzygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej (metalową miskę postawić na garnku z gotującą się
wodą) i ostudzoną zmiksować z
twarogiem, powoli wlewając rozpuszczoną w 6 łyżkach wrzącej
wody żelatyną - również ostudzoną. W osobnym naczyniu ubić
śmietanę kremówkę, delikatnie wmieszać do masy serowej.Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę i wstawić do lodówki na całą noc. Podawać koniecznie z
owocami !
Życzę smacznego :)