Wykonanie
Zachęcam do przygotowywania gorącej
czekolady domowym sposobem. Jej koszt jest porównywalny z
czekoladą z saszetki, natomiast smaku zdecydowanie nie da się porównać do tej
czekolady w proszku. Taki
napój jest gęsty, aromatyczny, mocno
czekoladowy, a zarazem banalnie prosty w przygotowaniu.
Składniki:100 g
czekolady gorzkiej (najlepsza 74%
kakao)500 ml
mleka (pełnego lub odtłuszczonego)szczypta gruboziarnistej
soliszczypta
chili (opcjonalnie)
miód (opcjonalnie)Wykonanie:Rozgrzej
mleko i
czekoladę w średniej wielkości rondlu, aż zacznie się gotować, dodaj
sól i
chili.
Mleko może wykipieć, więc nie spuszczaj z niego oka. Zmniejsz ogień i gotuj miksturę, regularnie mieszając przez 3 minuty. Jeśli zależy Ci na gęstszej konsystencji, gotuj 1-2 dłużej. Aby
czekolada była słodsza można dodać odrobinę
miodu. Tak przygotowaną
czekoladę można przyrządzić wcześniej i przechowywać w lodówce do pięciu dni. Podgrzewaj na małym ogniu w rondelku lub w mikrofalówce.Smacznego!Zdjęcia nadesłane przez czytelników bloga: