ßßß
Przepis ten znalazłam w książce z włoskimi przepisami .Dodatek czarnego pieprzu do musu z białej czekolady wydawał mi się trochę dziwny .Efekt końcowy jednak mocno mnie zaskoczył ; deser ten jest prosty , smaczny a dodatek pieprzu daje specyficzny smak.SKŁADNIKI:300g białej czekolady300 ml śmietany kremówki1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu14 listków świeżej mięty ( kilka zostaw do dekoracji)resztę pokrój w cienkie paseczkiWYKONANIE:Czekoladę wrzucamy do miski i stawiamy nad garnkiem z gorącą wodą .Gdy czekolada się rozpuści, miskę zdejmujemy z garnka i stawiamy w chłodnym miejscu by odrobinę przestygła .Śmietanę ubijamy na sztywną masę Dwie łyżki bitej śmietany dodajemy do roztopionej czekolady i delikatnie mieszamy , a następnie dodajemy całą czekolady do śmietany . Dosypujemy pieprz , miętę i delikatnie mieszamy .Masę rozkładamy do szklanych pojemników i wstawiamy do lodówki na 20 minut.