Wykonanie
Chlebek turecki lekko słodki, mięciutki środek i chrupiąca skórka...mniammm.... Pyszny z
masłem lub lekko kwaskowym
dżemem, ale chyba najlepiej smakuje bez dodatków, tylko z
kubkiem mleka.Przepis podpatrzyłam na tej stronie (KLIK).
SKŁADNIKI:500 g
mąki (u mnie tortowa)8 g
suszonych drożdży330 ml
mleka2 łyżki
masła5 łyżek melasy lub
miodu ( u mnie
miód daktylowy)3 łyżki
kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru150 g
rodzynekWYKONANIE:
Mąkę,
drożdże,
sól i
cukier wymieszać w misce.
Mleko,
miód i
masło podgrzać do momentu rozpuszczenia składników, cały czas mieszając. Lekko ostudzić.Do
mąki wlać mieszankę
mleczną lekko ciepłą, dodać
kawę rozpuszczalną,
rodzynki i wszystko dokładnie wyrobić rękoma. Można dodać troszkę
mąki jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło, ale nie za dużo.Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 min.Ciasto podzielić na 2 części i włożyć do 2 małych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min.Wierzch ciasta posmarować za pomocą pędzelka
mlekiem.Piec w temp. 190 stopni C ok. 35 min.