Wykonanie
Dziś pyszny deser na zimno z
truskawkami. Banalnie prosty i super smaczny a przy okazji tani.

SKŁADNIKI:*na 4 porcje takie jak na zdjęciu:1/2 l
mlekakasza manna*dowolne słodziwo (
miód,
syrop,
cukier,
cukier wanilinowy)ok.10
truskawekWYKONANIE:
Mleko np. z
miodem (u mnie 1 łyżeczka) zagotowujemy. Bezpośrednio do gotującego się
mleka cienką strużką wsypujemy
mannę ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. (*Nie podaję ilości
manny, ponieważ robię to na oko).
Kaszka musi
mieć gęstość podobną do budyniu. Ok. 2-3 min prażymy
kaszę na ogniu cały czas mieszając.Gotową gorącą
kaszkę przekładamy np. do filiżanek opłukanych zimną
wodą (łatwiej po zastygnięciu będzie
kaszka wychodziła). Wierzch wygładzamy łyżką zakrywamy folią i odstawiamy do schłodzenia na ok. 3 h.
Truskawki za pomocą blendera miksujemy na gładki sos, ew. dosładzając wg upodobań.Deserki wyjmujemy z pojemniczków polewamy przygotowanym sosem
truskawkowym i zajadamy.Prawda, że proste?

