Wykonanie
            Ciasto drożdżowe bardzo proste w wykonaniu. Przepis nie wymaga wielu składników, można powiedzieć, że jest to ekonomiczne 
drożdżowe. Ciasto jest wilgotne, dzięki 
jabłkom, pachnące 
cynamonem, a miejscami puszyste. Przepis z inmykitchen.blox.pl. Polecam.

SKŁADNIKI:500 g 
mąki30 g świeżych 
drożdży250 ml 
mleka2 
jajka + 1 do posmarowania70 g 
cukru1 mały 
cukier wanilinowy50 g 
masła4-5 
jabłekcynamonWYKONANIE:
Mleko delikatnie podgrzać. 
Masło roztopić.W miseczce wymieszać 
drożdże, 1 łyżkę 
cukru, 1 łyżkę 
mąki z 
mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15- 20 min.W osobnej misce ubić 2 
jajka z 
cukrami, dodać mieszankę z 
drożdżami, stopione 
masło i 
mąkę. Wyrabiać ręką do uzyskania jednolitego ciasta (ok. 10 min.) Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h .W tym czasie obrać 
jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wyrośnięte ciasto przełożyć na dobrze obsypany 
mąką blat i jeszcze raz lekko wyrobić. (Cały czas należy delikatnie podsypywać 
mąką ponieważ ciasto jest dość klejące i luźne.)Dłońmi rozciągnąć ciasto na kształt prostokąta.Z 
jabłek odlać nadmiar soku i wymieszać z 
cynamonem.
Jabłka rozłożyć równo na całej powierzchni ciasta, posypać odrobiną 
cukru i zwinąć wzdłuż dłuższego 
boku ( jak roladę). Roladę pokroić na ok. 12 części i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce obok siebie. ( W oryginalnym przepisie tortownica, u mnie zwykła prostokątna blaszka). Odkładamy do wyrośnięcia na 30 min.Smarujemy roztrzepanym 
jajkiem. (Ja zapomniałam, dlatego ciasto nie jest błyszczące :-( ). Pieczemy 40-45 min. w 180 stopniach C.




