Wykonanie
Dziś pomysł na szybki obiad dla miłośników
ziemniaków. Duszone
ziemniaki z
kiełbasą można potraktować jako pełne danie lub jako dodatek, zamiast klasycznych pyr z
wody.
Ilość składników na 8 porcji.Składniki:*2 kg
ziemniaków*1
kiełbasa podwawelska*2-3 ząbki
czosnku*1/2
cebuli*
mleko (500 ml)*
masło (50 g)*
sól*
szczypiorek (ilość wg. uznania)Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze części i gotuję, aż zmiękną (Czas gotowania jest zależny od rodzaju
ziemniaków, więc nie podaję jak długo muszą się gotować. Gdy wbijecie widelec w
ziemniaka powinien łatwo się w niego zanurzyć.) Odlewam
wodę, a
ziemniaki duszę praską do
ziemniaków, tudzież widelcem.W czasie, gdy
ziemniaki się gotują, kroję
kiełbasę w kostkę i podsmażam na patelni z pokrojoną w drobną kostkę
cebulą i
czosnkiem, aż do zarumienienia.Gdy
ziemniaki są odpowiednio miękkie, odlewam
wodę z garnka i duszę je tłuczkiem do
ziemniaków, tudzież widelcem. Dodaję
masło,
mleko,
sól oraz wcześniej podsmażoną
kiełbasę z
cebulą i
czosnkiem. Ponownie duszę wszystko tłuczkiem do
ziemniaków.Podaję posypane
szczypiorkiem.Smacznego!