Wykonanie
W moim domu pojawiła się masa krówkowa, zwana również kajmakową. A, że w planach były babeczki wielkości capcakes'ów, no to postanowiłam wykorzystać kajmak. Masa krówkowa występuje w różnych smakach: tradycyjna (kajmakowa) najbliżej jej do karmelu, orzechowa,
kakaowa, kokosowa. Musicie też zwrócić uwagę na to jakiej firmy kupujecie masę. Ja miałam styczność z dwoma: Bakalland - mój faworyt, smakuje właśnie jak karmel bez żadnych
dziwnych atrakcji
smakowych i Helio - tu się natknęłam, bo kupiłam klasyczną i
orzechową, i obie miały
dziwny smak, jakby zamiast
cukru, użyto dużo chemicznego słodzika. Osobiście nie polecam tej drugiej, szczególnie, gdy jako pierwszej spróbujecie Bakallandu.Masę
krówkową można również zrobić samemu z kondensowanego
mleka.Wystarczy zamkniętą puszkę ze skondensowanym, słodkim
mlekiem zanurzyć w garnku z zimną
wodą i gotować jeszcze 10 min od momentu wrzenia. Pod puszkę trzeba włożyć ręcznik kuchenny. Jest to sposób na karmel, o którym słyszałam od mojego
Męża, sam tego jeszcze nie sprawdzałam, ale u
Męża w domu często tak się robiło i zawsze działało, więc możecie spróbować ;)Wracając do muffinek, przepis należy do tych najprostszych. Wystarczy miska, mikser elektryczny, papiloty do muffinek/cupcake'ów i (opcjonalnie) forma do wybranej przez nas wielkości babeczek, co by się nie rozlazły w piekarniku na boki.Z poniższych składników wychodzi około 24 sztuk cupcakes'owych babeczek.
Składniki:*3 łyżki
mąki*400 g masy krówkowej*2
jajka*1 łyżka
oleju (polecam rzepakowy) lub
masłaPrzygotowanie:Masę
krówkową wkładam do dużej miski, dodaję
jajka,
mąkę i olej/masło. Wszystko razem miksuję, aż do uzyskania jednolitej masy. Do formy na babeczki wkładam papiloty i do każdego z nich wlewam masę na 2/3 wysokości. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) i piekę 5-7 minut(sprawdzam patyczkiem czy ciasto nie jest już mokre). Pozostaje już tylko wyciągnąć gotową porcję i upiec pozostałą część. Babeczki najlepiej smakują zimne.Smacznego!