Wykonanie
Kiedyś dawno temu na muzyce w szkole podstawowej śpiewaliśmy piosenkę o najłatwiejszym cieście świata, zawsze chciałam spróbować chociaż miałam obawy czy wyjdzie z tego coś zjadliwego, kupiłam
śliwki i postanowiłam spróbowaćNajłatwiejsze ciasto w świecie
Żeby w domu było miło, tak, tak, tak,Żeby coś dobrego było, tak, tak, tak,By pachniało wakacjami, tak, tak, tak,Zrobię ciasto ze
śliwkami, tak, tak, tak.Szklankę
mąki,
cukru szklankę,Zaraz wsypię do miseczki,
Potem proszku do pieczenia,Dodam jeszcze dwie łyżeczki,I dwa
jajka i na koniecRoztopionej
margarynyI zamieszam tylko tyle,By się razem połączyły.Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak,Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak,Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak,Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak.Teraz
śliwki poukładam,W natłuszczonej tortownicyI do pieca włożę ciastoNa około pół godziny,A gdy będzie już gotowe,Znaczy chrupkie i rumiane,To zaproszę koleżanki,Babcię, dziadka, tatę, mamę.Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak,Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak,Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak,Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak.
Podsumowując1 szklanka
mąki1 szklanka
cukru2
jajka0,5 kostki
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia500 g
śliwekMąkę przesiać do miski, dodać
cukier i
jajka.
Margarynę roztopić na małym ogniu i gdy trochę ostygnie wlać do ciasta i dokładnie wymieszać.
Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Blaszkę wysmarować i wyłożyć papierem. Ułożyć
śliwki a na to wylać ciasto i za pomocą szpatułki wygładzić.
Piec ok. 35 min w temperaturze 180 stopni.Przed podaniem można posypać
cukrem pudrem.