Wykonanie
Chleb upiekłam według wskazań przepisu pewnej pewnej Teresy zza oceanu, której strona internetowa o pieczeniu
chleba na zakwasie po prostu mnie zachwyciła. Dużo przepisów z zachęcającymi zdjęciami. Dużo
wiedzy na temat zakwasu. Bardzo polecam!
Chleb pszenny dla łakomczuchów lubiących bielutki
chleb.

500g zakwasu żytniego*220g
wody120g
mleka zagęszczonego**40g
brązowego cukru120g ugotowanych
ziemniaków, przepuszczonych przez praske45g rozpuszczonego
masła150g
mąki pszennej razowej750g
mąki chlebowej20g
soliWszystkie składniki ciasta
chlebowego oprócz
soli zmieszać do połączenia składników za pomocą robota kuchennego, na wolnych obrotach ok. 4 minut. Pozostawić na 20 minut.Po tym czasie dodać
sól i ponownie wyrabiać na wolnych robotach ok. 6 minut.Zostawić do wyrośnięcia na 6 godzin. Moje ciasto zostało porzucone w zimnej spiżarni ( 15 stopni) na jakieś 10 godzin.Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować bochenki. Umieścić je w koszykach do wyrastania. Przykryć folią i zostawić w lodówce na całą noc.Przed pieczeniem wyciągnąć z lodówki na jakieś dwie godziny, aby ciasto trochę się ogrzało.Piec w naparowanym piekarniku 10 minut w temp. 240 stopni, a następnie 10-15 minut w temp. 200 stopni.Ciasto jest bardzo dobre w obróbce. Ponieważ wydawało mi się trochę za twarde, dodałam jeszcze z 50g
wody podczas wyrabiania. Pięknie rosło, nie lepiło się do koszyka i bez problemu się upiekło.*W dniu poprzedzającym mieszanie ciasta
chlebowego rozmnożyłam mój zakwas. W tym celu wszystko co miałam w słoiku wylałam do miski, a następnie dodałam tyle
mąki żytnie i
wody aby uzyskać 500g zakwasu o konsystencji kwaśnej
śmietany.**Gdy mieszałam ciasto pierwszy raz dodałam do niego
mleko w proszku, rozpuszczone w małej ilości
wody. Mieszałam tak, aż uzyskałam jakieś 120g płynu przypominającego przypominającego smaku
mleko zagęszczone