Na zakończenie sezonu truskawkowego - polecam zrobić maślankowe ciasto z truskawkami.SKŁADNIKI1 szklanka cukru3 łyżeczki cukru waniliowego3 jajka1 szklanka maślanki0,5 szklanki oleju lub 0,5 kostki rozpuszczonej margaryny2,5 łyżeczki proszku do pieczenia2,5 szklanki mąki pszennejtruskawki - ilość wg uznaniaJAK TO ZROBIĆCukier i jajka ubijamy na puch, ok. 10 minut. Maślankę i olej mieszamy w oddzielnym pojemniku i dodajemy do ubitych jajek z cukrem. Miksujemy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy.Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też natłuścić) wyrównujemy.Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, kroimy na pół lub w ćwiartki.Truskawki układamy na cieście, lekko wduszamy. Pieczemy przez 35-45 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, na złoty kolor.Smacznego!