Wykonanie
Bardzo często raczę nią swoich gości. Jest niezawodna. Wilgotna, cudownie pachnąca
orzechami i przepyszna. Dla mnie numer jeden wśród wszelkich babek:)Składniki:120 g
masła150 g nutelli5
jajek190 g drobnego
cukru do wypieków (
daję mniej tj. ok. 160g)3/4 szklanki
mąki pszennej1 szklanka zmielonych
orzechów laskowych1 łyżka
kakao3 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
mleka (zastępuję
wodą)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z
cukrem na jasną i puszystą masę ( używam miksera). Stopniowo dodawać nutellę, dalej ucierając.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka wbijać po kolei do masy i nadal ucierać. Dodać przesianą
mąkę,
kakao, zmielone
orzechy,
proszek do pieczenia,
mleko. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.Masę przelać do natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm.Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu można polać
polewą czekoladową.
Korzystałam z przepisu Doroty.