ßßß Cookit - przepis na PYSZNA TARTA Z BORÓWKAMI

PYSZNA TARTA Z BORÓWKAMI

nazwa

Wykonanie

Piekłam ją tego lata kilka razy...
Znika nim zdąży ostygnąć...
Dla NieAlergika....
Składniki na ciasto:
130g masła w temperaturze pokojowej
szczypta soli
35ml mleka lub wody
175g mąki
pół łyżeczki cukru pudru
żółtko
"Nadzienie":
400g borówek
60g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki ciasta połączyć, zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny (ew. by przyspieszyć pieczenie możemy włożyć do zamrażalnika na ok. pół godziny). Formę do tarty posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm, wyłożyć nim formę i ponakłuwać widelcem. Nie lubię wałkować ciasta, więc po prostu wylepiłam formę ciastem, skubiąc je po kawałku. Spód podpiec kilka minut w 200 stopniach (niekoniecznie).
Umyte borówki wymieszać z cukrem, oprószyć mąką ziemniaczaną i rozłożyć na cieście. Piec przez ok. 30 minut w 200 stopniach. Ostudzić (jeśli wcześniej nie zostanie skonsumowana;) i posypać cukrem pudrem.
Przepis z Moich Wypieków .
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2013/09/pyszna-tarta-z-borowkami.html