Wykonanie
Piekłam ją tego lata kilka
razy...Znika nim zdąży ostygnąć...Dla NieAlergika....Składniki na ciasto:130g
masła w temperaturze pokojowejszczypta
soli35ml
mleka lub
wody175g
mąkipół łyżeczki
cukru pudrużółtko"Nadzienie":400g
borówek60g
cukru pudru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejWszystkie składniki ciasta połączyć, zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny (ew. by przyspieszyć pieczenie możemy włożyć do zamrażalnika na ok. pół godziny). Formę do tarty posmarować
masłem i oprószyć
mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm, wyłożyć nim formę i ponakłuwać widelcem. Nie lubię wałkować ciasta, więc po prostu wylepiłam formę
ciastem, skubiąc je po kawałku. Spód podpiec kilka minut w 200 stopniach (niekoniecznie).Umyte
borówki wymieszać z
cukrem, oprószyć
mąką ziemniaczaną i rozłożyć na cieście. Piec przez ok. 30 minut w 200 stopniach. Ostudzić (jeśli wcześniej nie zostanie skonsumowana;) i posypać
cukrem pudrem.Przepis z Moich Wypieków .