Wykonanie
Wczoraj było u mnie rodzinne pieczenie pierniczków. Na zielone drzewko czeka kilkadziesiąt piernikowych gwiazdek,
serc, dzwonków, bałwanków, ludzików, misiów, choinek... Wykorzystałam przepis z Życia od kuchni, ale ponieważ pierniczki są przeznaczone na choinkę, pominęłam
orzechy i
czekoladę. Była to nasza pierwsza próba upieczenia pierniczków z witrażykami.Składniki:400g
mąki250g
miodu 100g
masła1/2 łyżeczka
sody oczyszczonej (w oryginale łyżeczka, ale wolę aby pierniczki na choinkę były twardsze, stąd zmiana)4 łyżeczki
przyprawy do piernikówkolorowe landrynki
Miód,
masło i
przyprawę podgrzewać w garnuszku aż
masło się roztopi. Ostudzić. Dodać
mąkę,
sodę i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Wałkować, wycinać, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dekorować według swojej fantazji:) My przed pieczeniem, w ułożonych już na blaszce pierniczk ach wycinaliśmy wzory (kółka, gwiazdki) i wypełnialiśmy je cienką warstwą utłuczonych landrynek.Jeśli to pierniczki choinkowe pamiętajcie o zrobieniu przed pieczeniem dziurek na wstążkę (np. za pomocą słomki).Piec ok. 10 minut w 190 stopniach.W czasie pi eczenia
cukierki rozpuszczają się i łącz ą z piernicz k iem tworząc witraż. Po wyj ę ciu z piekarnika wystarczy zaczeka ć chwilę aż blaszka ostygn ie, wówczas pierniczki pozwolą się zdjąć z papieru .