ßßß Cookit - przepis na Świąteczny ekspresowy makowiec francuski

Świąteczny ekspresowy makowiec francuski

nazwa

Wykonanie

Składniki na masę:
puszka masy makowej
200g suszonych moreli
150g orzechów włoskich
100g migdałów w płatkach
4 duże łyżki miodu gryczanego
2 kieliszki amaretto
Składniki na ciasto:
gotowe ciasto francuskie XL (bo to ciasto ekspresowe)
żółtko z 1 jajka
Sposób przygotowania:
do dużej miski przelewamy masę makową
dodajemy zmielone w blenderze morele, orzechy włoski i migdały (taka świąteczna mieszkanka) i dokładnie mieszamy ręcznie (można sobie ułatwić wsypując mieszkankę stopniowo)
dodajemy amaretto i dokładnie mieszamy (masa nabierze wilgotności)
dodajemy 4 łyżki miodu płynnego (jeżeli masz skrystalizowany rozpuść go na łyżce nad palnikiem)
wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw aby masa przeszła aromatem bakaliowym
ciasto francuskie XL (długość 56 cm) dzielimy na dwie równe części
każdą z części odmierz następująco: środek jednej części winien mieć ok. 9 cm (w tą część nakładasz farsz), natomiast boki o wymiarach ok. 7 cm z każdej strony nacinasz pod kątem (jak na zdjęciu)
nacięte boki zawijasz do środka naprzemiennie (jak na zdjęciu) - w ten sposób nabierze kształt warkocza
gotowe warkocze posmaruj dokładnie żółtkiem
piecz w 200 stopniach przez ok. 20-25 minut (piec ustaw "góra-dół")
SMACZNEGO
Źródło:http://kuchniamlodejslazaczki.blogspot.com/2013/12/swiateczny-ekspresowy-makowiec-francuski.html