Wykonanie
Owsianka. Coraz więcej osób powraca do tego znienawidzonego śniadania z lat dziecinnych. Nigdy nie przepadałam za nią aż do momentu, kiedy przeprowadziłam się do Irlandii. Tutaj znaczna większość moich znajomych z pracy zaczyna dzień właśnie od owsianki. I teraz rozumiem dlaczego! Można dodać
owoce i zrobić ją w wersji bardziej słodkiej, można również dodać
sól i będzie w wersji bardzo tradycyjnej. Są i tacy, którzy dodają do niej
whiskey.... ale to już chyba ekstremalne rozwiązanie...:-)Nie da się ukryć, że jest bardzo zdrowa. Dostarcza energii na cały poranek.
Moja dzisiejsza wersja:3 łyżki
płatków owsianych6 łyżek
wody (lub
mleka, ale ja zdecydowanie wolę je na wodzie)2
brzoskwinie pokrojone w kostkę1
orzech włoski pokruszony1 łyżeczka
mioduPłatki zalewamy
wodą i wstawiamy na 2,5 minuty do mikrofalówki (można normalnie ją gotować, ale wybaczcie, rano każda minuta jest cenna). Jeśli po tym czasie będzie za gęsta, dodajemy odrobinę gorącej
wody. Na wierzchu kładziemy
brzoskwinie, posypujemy kawałkami
orzecha i polewamy
miodem.Smacznego!