Wykonanie
Uwielbiam ten zapach rozchodzący się po domu, gdy pieką się te cudeńka. Uważam, że pieczenie
ciasteczek z dziećmi jest jedną z najprzyjemniejszych form wspólnego spędzania czasu.Z tego przepisu wyszło mi 4 blachy pierniczków.125g
masła wcześniej wyjętego z lodówki100g
brązowego cukru115g złotego
syropu ( golden
syrup, ale można zastąpić
miodem)450g
mąki1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
imbiru1 łyżeczka
mieszanki przypraw korzennychszczypta
soliPiekarnik rozgrzać do 200°C.
Masło,
cukier i
syrop rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając.W osobnej misce mieszamy
mąkę,
sodę,
imbir,
przyprawy i
sól. Rozpuszczone
masło wlewamy do suchych i drewnianą łyżką łączymy wszystkie składniki. Gdy ciasto troszkę przestygnie, zagniatamy je na lekko opruszonym
mąką blacie. Rozwałkowujemy na ok 5mm grubości i wycinamy dowolne kształty.Pieczemy ok 12minut. Gdy pierniczki przestygną dekorujemy np.lukrem,
czekoladą lub czym tam chcemy.Udanych wypieków!