ßßß Cookit - przepis na Seafood pasta, czyli makaron z owocami morza

Seafood pasta, czyli makaron z owocami morza

nazwa

Wykonanie

Dziś danie dla miłośników makaronów. Nie będzie to klasyczny przepis na makaron z owocami morza, ale połączenie sosu napoli (czyli pomidorowego) oraz carbonara (śmietankowego), dodatkowo wzbogaconego owocami morza w białym winie. Uważam, że jest to kompromis pomiędzy intensywnym smakiem pomidorów a nieco (dla niektórych) mdłym smakiem śmietanki i parmezanu.
Dla 4 osób potrzebujecie:
300 g makaronu wstęgi
500 g mrożonych krewetek tygrysich
250 g mrożonej mieszanki morskiej
50 g masła
150 ml białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
sok z 1/4 cytryny
200 ml passaty pomidorowej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
250 ml słodkiej śmietanki 18% (lub jak ktoś nie liczy kalorii nawet 30%)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
W osolonej wodzie z dodatkiem oliwy gotujemy makaron al dente tak jak napisane na opakowaniu. Rozmrożone krewetki (bez ogonków) oraz mieszankę morską wrzucamy na patelnię i gdy się rozgrzeją dolewamy wino i chwilę w tym winie gotujemy. Gdy wino odparuje, dodajemy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy kilka minut. Po tym czasie dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy i zioła (zamiast passaty można użyć pomidorów w puszcze, lub własnoręcznie zrobionego przecieru ze świeżych pomidorów). Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy. Do odcedzonego makaronu wlewamy śmietankę, następnie dodajemy pomidorowe owoce morza, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy i gotowe :)
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: Łatwe
Koszt: 50 złotych lub więcej, w zależności jakie owoce morza kupimy
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/08/seafood-pasta-czyli-makaron-z-owocami.html