Wykonanie
Dziś danie dla miłośników
makaronów. Nie będzie to klasyczny przepis na
makaron z
owocami morza, ale połączenie sosu
napoli (czyli
pomidorowego) oraz carbonara (
śmietankowego), dodatkowo wzbogaconego
owocami morza w
białym winie. Uważam, że jest to kompromis pomiędzy intensywnym smakiem
pomidorów a nieco (dla niektórych) mdłym smakiem
śmietanki i
parmezanu.Dla 4 osób potrzebujecie:300 g
makaronu wstęgi500 g mrożonych
krewetek tygrysich250 g mrożonej mieszanki morskiej50 g
masła150 ml białego
wytrawnego wina2 ząbki
czosnkusok z 1/4
cytryny200 ml passaty pomidorowej2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego250 ml słodkiej
śmietanki 18% (lub jak ktoś nie liczy kalorii nawet 30%)1 łyżeczka
ziół prowansalskichW osolonej wodzie z dodatkiem
oliwy gotujemy
makaron al dente tak jak napisane na opakowaniu. Rozmrożone
krewetki (bez ogonków) oraz mieszankę morską wrzucamy na patelnię i gdy się rozgrzeją dolewamy
wino i chwilę w tym
winie gotujemy. Gdy
wino odparuje, dodajemy
masło i przeciśnięty przez praskę
czosnek i dusimy kilka minut. Po tym czasie dodajemy passatę,
koncentrat pomidorowy i
zioła (zamiast passaty można użyć
pomidorów w puszcze, lub własnoręcznie zrobionego przecieru ze świeżych
pomidorów). Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy. Do odcedzonego
makaronu wlewamy
śmietankę, następnie dodajemy
pomidorowe owoce morza, wszystko skrapiamy
sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy i gotowe :)
Czas przygotowania: 30 minutStopień trudności: ŁatweKoszt: 50 złotych lub więcej, w zależności jakie
owoce morza kupimy