Wykonanie
Krewetki (zaraz obok
łososia) zajmują pierwsze miejsce w mojej hierarchii łatwych do przygotowania i przepysznych dań z cyklu "bez
mięsa".Z
krewetkami można zrobić wszystko: ugotować, usmażyć, zrobić zupę czy pastę
krewetkową, podać na kanapce, w
sałatce, w
ryżu, z
makaronem.... i ... mogłabym tak jeszcze wiele wymienić :)Moim ulubionym wariantem są jednak
krewetki chrupiące, aromatyczne i lekkie. Czyli jakie?Lekko obgotowane, doskonale przyprawione i ... bez panierki.I taka właśnie będzie dzisiejsza przekąska. Idealnie nada się na romantyczną kolację, jako przystawka do większego obiadu, czy po prostu na chwilę, gdy nie macie pomysłu jak zaskoczyć rodzinę :)Dla 3 - 4 osób jako kolacja lub lekkie danie główne:750 g mrożonych
krewetek tygrysich (bez pancerzyków)4 ząbki
czosnku250 ml białego
wytrawnego wina1/4 kostki
masła1 łyżeczka suszonych
ziół prowansalskich2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
mąki50 ml
śmietanki 30% (lub innej
śmietanki)Uwaga: Nie trzeba dodawać
soli :)Usunąć ogonki z
krewetek. Rozmrożone
krewetki wrzucić na patelnię, poczekać chwilę aż się rozgrzeją i resztki
wody zaczną odparowywać, wtedy dodać
masło i poczekać aż się rozpuści. W czasie kiedy
masło się rozpuszcza na patelnię włożyć
czosnek pokrojony w plasterki. Gdy
masło się rozgrzeje wlać na
krewetki połowę
wina. Po kilkunastu, lub kilkudziesięciu (zależy od palnika) sekundach (jak
wino zacznie parować) dolać drugą połowę. Jak
wino trochę odparuje (ok 1-2 minuty), dodajemy
zioła prowasalskie, posypujemy
krewetki mąką na chwilę przykrywamy pokrywką (na ok 3 minuty), ale co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy do wszystkiego
śmietankę oraz
koncentrat pomidorowy i intensywnie mieszając, gotujemy jeszcze około minutę.Podajemy z chrupiącą
bagietką lub
zwykłą bułką.
Koszt przygotowania: dla 4 osób 60 złotychCzas przygotowania: 20 minutStopień trudności: Średnie: nie polecam dla początkujących i nie sypcie za dużo
mąki :)