ßßß Cookit - przepis na Chrupiące pomidorowe krewetki

Chrupiące pomidorowe krewetki

nazwa

Wykonanie

Krewetki (zaraz obok łososia) zajmują pierwsze miejsce w mojej hierarchii łatwych do przygotowania i przepysznych dań z cyklu "bez mięsa".
Z krewetkami można zrobić wszystko: ugotować, usmażyć, zrobić zupę czy pastę krewetkową, podać na kanapce, w sałatce, w ryżu, z makaronem.... i ... mogłabym tak jeszcze wiele wymienić :)
Moim ulubionym wariantem są jednak krewetki chrupiące, aromatyczne i lekkie. Czyli jakie?
Lekko obgotowane, doskonale przyprawione i ... bez panierki.
I taka właśnie będzie dzisiejsza przekąska. Idealnie nada się na romantyczną kolację, jako przystawka do większego obiadu, czy po prostu na chwilę, gdy nie macie pomysłu jak zaskoczyć rodzinę :)
Dla 3 - 4 osób jako kolacja lub lekkie danie główne:
750 g mrożonych krewetek tygrysich (bez pancerzyków)
4 ząbki czosnku
250 ml białego wytrawnego wina
1/4 kostki masła
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki
50 ml śmietanki 30% (lub innej śmietanki)
Uwaga: Nie trzeba dodawać soli :)
Usunąć ogonki z krewetek. Rozmrożone krewetki wrzucić na patelnię, poczekać chwilę aż się rozgrzeją i resztki wody zaczną odparowywać, wtedy dodać masło i poczekać aż się rozpuści. W czasie kiedy masło się rozpuszcza na patelnię włożyć czosnek pokrojony w plasterki. Gdy masło się rozgrzeje wlać na krewetki połowę wina. Po kilkunastu, lub kilkudziesięciu (zależy od palnika) sekundach (jak wino zacznie parować) dolać drugą połowę. Jak wino trochę odparuje (ok 1-2 minuty), dodajemy zioła prowasalskie, posypujemy krewetki mąką na chwilę przykrywamy pokrywką (na ok 3 minuty), ale co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy do wszystkiego śmietankę oraz koncentrat pomidorowy i intensywnie mieszając, gotujemy jeszcze około minutę.
Podajemy z chrupiącą bagietką lub zwykłą bułką.
Koszt przygotowania: dla 4 osób 60 złotych
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: Średnie: nie polecam dla początkujących i nie sypcie za dużo mąki :)
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/06/chrupiace-pomidorowe-krewetki.html